Fysieke conflicthantering
- persoonlijke veiligheid
- handelen in spannende situaties
- verantwoord ingrijpen
- agressie hantering
- weerbaarheid
- omgaan met risicovol gedrag
Deze praktijkgerichte training is speciaal ontwikkeld voor scholen, (zorg) instellingen en bedrijven die te maken hebben met klanten, leerlingen, bewoners, deelnemers, cliënten of patiënten die onveilig en/of ’risicovolgedrag’ vertonen.
Kortom; professioneler kunnen handelen, fysiek ingrijpen of uzelf beschermen in onveilige en risicovolle situaties.
Onderdelen kunnen zijn:
- handelen in spannende en risicovolle situaties
- window of tolerance (tolerantieraam) en emotiemeter
- gespreksvaardigheden (crisiscommunicatie)
- schaal van fysiek ingrijpen
- persoonlijke veiligheid
- actie intelligentie en handelingsbekwaamheid
- fysiek ingrijpen met humane (begeleidings)technieken
- zelfbewustzijn en zelfcontrole
- fysieke en mentale weerbaarheid
- wet- en regelgeving
- opvang en nazorg na incidenten (evt. BOT team)
De training stellen we voor uw samen op basis van diverse methodieken en modellen die evidence based practice, practice based evidence en/of best practice zijn. Daarnaast matchen ze met de afgesproken doelstelling van de training. We plannen hiervoor een uitgebreide intake of kennismaking, bij voorkeur op de werklocatie, om de training op maat te kunnen maken.
Methodes en modellen
In onze trainingen gebruiken we diverse methodes en modellen, een aantal zullen we toelichten
Dat trainingen ergens op gebaseerd zijn is erg mooi en nodig, hier kan je namelijk altijd weer op terugvallen. De dagelijkse (werk) praktijk is echter altijd leidend in onze trainingen! De vertaling van modellen naar de praktijk en de directe toepasbaarheid zijn essentieel.
Window of tolerance (tolerantieraam)
De model zegt iets over hoe geactiveerd je bent als mens op een bepaald moment en daarmee dus over je mogelijkheden tot handelen op de werkvloer. Je bent anders geactiveerd als je net wakker bent dan dat je gefrustreerd bent! We koppelen dit aan de diverse gebieden in de hersenen (breindidactiek / neurocoaching) en hoe je hiervan gebruik kunt maken bij jezelf en bij de ander. Uiteraard gaan we in hoe je dit kan beïnvloeden!
Agressiecurve
Agressie is voor iedereen anders, echter zijn er wel verschillende routes die agressief gedrag voeden. Daarnaast zijn er vaak fases aan te duiden en te herkennen in de agressie curve. Deze fases hebben kenmerken en vragen een andere interventie, houding of risico inschatting.
Wet- en regelgeving
Iedereen dient zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving. De wet- en regelgeving omtrent fysiek ingrijpen en persoonlijke veiligheid biedt hierin mogelijkheden en beperkingen.
Schaal van fysiek ingrijpen
Fysiek ingrijpen kan op verschillende manieren en in vele varianten. De schaal geeft mogelijkheden weer van de minste tot aan de meest heftige en ingrijpende maatregelen. Belangrijk in het kader van de principes: proportionaliteit, subsidiariteit en doelmatigheid.
Persoonlijke veiligheid
Eigen veiligheid staat altijd voorop, het inschatten van situaties en welke (on)mogelijkheden u daarin heeft zijn essentieel. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke reacties en reflexen van het menselijk lichaam om jezelf te kunnen beschermen. Bewust niet (alleen) met allerlei technieken vanuit de vechtsport.
Humane (begeleidings)technieken:
Veilig en deskundig ingrijpen is verschillend per situatie, afhankelijk van de hoeveelheid personen waarmee u kan ingrijpen en van de doelgroep. Diverse humane varianten van controle- en begeleidingsvormen behoren tot de mogelijkheden.
Contact met EighT
Neem gerust geheel vrijblijvend contact op voor al uw vragen en/of meer informatie.